Barcelona: Noranta-unena concentració Veritat, Justícia i Reparació

Redacció*. LQS. Abril 2018

Siempre ha sido urgente recuperar la república, pero hoy es una necesidad incluso física, es sinónimo de supervivencia, integridad y dignidad. Es una urgencia para todos los pueblos de España

Barcelona. Primavera Republicana, 28 d’abril, Plaça de la República (Sant Jaume) 12:00 hores

Des de la nostra Mesa de Catalunya abril rere abril hem fet pedagogia dels valors republicans, hem reivindicat la república com a punt cabdal per a la conquesta de la veritat, la justícia i la reparació. Ho hem fet entenent que aquesta reivindicació és una part del pagament del deute que tenim amb totes les víctimes del franquisme i la transició, que van defensar la legalitat republicana i que van lluitar per la seva continuitat després de quaranta interminables anys de dictadura ferotge filla d’un cop d’estat assassí. Ho seguirem fent en nom de la generositat antifeixista que va vessar la seva sang pels drets i les llibertats, per la justícia social i la solidaritat, per l’educació i la cultura, per sortir del cau fosc i repressor d’aquella Espanya miserable, imperialista i decadent de cacics i sotanes, que ofegava als seus pobles en guerres colonials, que matava de fam de pa i de lletres. I d’aquelles glòries genocides aquest nacionalisme espanyol ignorant i barroer coronat amb la monarquia borbònica, que sempre acaba tornant com un malson, de tot això esdevé la nostra ordinària vida prenyada de franquisme parint injustícia, mentides i càstigs pels rebels que continuen defensant la democràcia amb la seva veu i les seves mans constructives.

Sempre ha estat urgent recuperar república, però avui és una necessitat fins i tot física, és sinònim de supervivència, integritat i dignitat. És una urgència per a tots els pobles de l’estat espanyol. Ja no és suficient commemorar la república, les seves fites, els seus valors, el camí que encara havia de recórrer per assolir plenament totes aquelles esperances de progrès, des del repartiment de la terra a la igualtat real entre sexes passant per la separació de l’Església i l’Estat. Ja ha arribat l’hora de no només fer glosa de tot allò perdut, de tantes mancances i ferides profundes sense guarir a mans d’un cop d’estat nacionalcatòlic, que va conformar aquesta Espanya actual de pudor a corrupció, a cinisme i pocavergonya, que esclafa tota possibilitat de respirar en llibertat. Hem de fer possible que la república, que les repúbliques i la solidaritat entre pobles siguin una realitat perquè sota cap corona sortida de les mans d’un dictador donarem reparació a les centenars de milers de víctimes que van patir l’interminable ventall franquista de crims de lesa humanitat, el terror i l’horror de la seva repressió. Milers i milers encara sota la terra que van llençar sobre els seus cossos falangistes rabiosos passejadors voluntaris de la mort, de la mateixa mort a la qual canten els ministres del PP.

La llavor feixista encara germina amb fruits d’odi irracional, el feixisme espanyol encara gaudeix vexant i agredint-nos amb total impunitat. Els hereus del franquisme viuen en una venjança permanent dels vencedors sobre els vençuts amb la voluntat d’humiliar al perdedor perquè mai més aixequi el cap. Però les nostres raons són tossudes i orgulloses i els seus insults i amenaces ens encoratgen a continuar lluitant per posar fi a una transició complaent amb els botxins i còmplice amb les seves lleis de punt final, amb centenars de morts silenciades i desenvolupada sota el signe de la guerra bruta, les clavegueres de l’estat i les condecoracions als repressors del franquisme i la transició. Censura i repressió inassumible sota el paraigua de la monarquia constitucional, que hem de combatre.

Ja és hora que totes les defensores de la digna memòria de totes les víctimes que van quedar indecentment soterrades i oblidades sota el pes de la història oficial, incloguem la república com a víctima principal a reparar, perquè és la mare fèrtil dels nostres somnis de justícia. No només per poder escriure la veritat segrestada del seu passat robat sense cap por i sense obstacles, sinó per a construir un futur transparent on enterrar definitivament el franquisme, les seves corrupteles i el seu clientelisme, ben fondo, per no haver d’inhalar mai més el seu ferum a violacions de drets humans.

Les republicanes i els republicans no tenen rei, no volen rei, no necessiten rei, ni tota la seva cort, ni la seva constitució monàrquica com a norma interpretada pels que per protegir unitats de pàtries unes, grans, que haurien d’estar superades, fan servir recargoladament el seu contingut per empresonar, censurar i multar la llibertat d’expressió, de pensament i ideològica. Les defensores de la república avui, aquelles que van agafar el testimoni de les persones valentes que van plantar cara als colpistes per protegir la seva legalitat, totes, des de la seva pluralitat d’idees agermanades sota la bandera contra el feixisme, tenim l’obligació de trencar amb la transició i els seus vicis franquistes, de fer neteja de tots tres poders perquè la seva pols petrificada des de la dictadura ha fet un bloc indissoluble que està esclafant la democràcia, d’alçar la nostra veu per sobre dels altaveus de l’oficialitat que contaminen i tergiversen protegint la impunitat de la dictadura. Hem de denunciar que tenim una monarquia que paga el poble i que censura al poble, que no és transparent, que no ret comptes, que no ha estat escollida democràticament, que no ens representa, que té les seves arrels en un règim assassí, amb un rei irresponsable i una família privilegiada que encara no ha pagat per cap dels seus delictes, rei emèrit inclòs.

Tenim pel davant un dur camí per la veritat, la justícia i la reparació que hem de fer ferm i segur. És un treball compartit de denúncia i compromís que hem d’abonar teixint una xarxa de llibertat, fraternitat i igualtat, per gaudir d’una florida i groga primavera republicana que envaeixi tots els palaus d’hivern des de tots els racons de l’estat Espanyol. Perquè república som totes, perquè república ets tu.

Prou criminalització! Llibertat! Defensem la república!

Castellá:

Desde nuestra Mesa de Cataluña abril tras abril hemos hecho pedagogía de los valores republicanos, hemos reivindicado la república como punto esencial para la conquista de la verdad, la justicia y la reparación. Lo hemos hecho entendiendo que esta reivindicación es una parte del pago de la deuda que tenemos con todas las víctimas del franquismo y la transición, que defendieron la legalidad republicana y que lucharon por su continuidad después de cuarenta interminables años de dictadura feroz hija de un golpe de estado asesino. Lo seguiremos haciendo en nombre de la generosidad antifascista que derramó su sangre por los derechos y las libertades, por la justicia social y la solidaridad, para la educación y la cultura, para salir de la madriguera oscuro y represor de aquella España miserable, imperialista y decadente de caciques y sotanas, que ahogaba a sus pueblos en guerras coloniales, que mataba de hambre de pan y de letras. Y de aquellas glorias genocidas este nacionalismo español ignorante y torpe coronado con la monarquía borbónica, que siempre acaba volviendo como una pesadilla, de lo cual se convierte en nuestra ordinaria vida preñada de franquismo pariendo injusticia, mentiras y castigos por los rebeldes que siguen defendiendo la democracia con su voz y sus manos constructivas.

Siempre ha sido urgente recuperar la república, pero hoy es una necesidad incluso física, es sinónimo de supervivencia, integridad y dignidad. Es una urgencia para todos los pueblos de España. Ya no es suficiente conmemorar la república, sus metas, sus valores, el camino que aún tenía que recorrer para alcanzar plenamente todas aquellas esperanzas de progreso, desde el reparto de la tierra a la igualdad real entre sexos pasando por la separación de la Iglesia y el Estado. Ya ha llegado la hora de no sólo hacer glosa de todo lo perdido, de tantas carencias y heridas profundas sin curar a manos de un golpe de estado nacional-católico, que conformó esta España actual de pudor a corrupción, a cinismo y sinvergüenza , que aplasta toda posibilidad de respirar en libertad. Debemos hacer posible que la república, que las repúblicas y la solidaridad entre pueblos sean una realidad para que bajo ninguna corona salida de las manos de un dictador daremos reparación a las cientos de miles de víctimas que sufrieron el interminable abanico franquista de crímenes de lesa humanidad, el terror y el horror de su represión. Miles y miles aún bajo la tierra que tiraron sobre sus cuerpos falangistas rabiosos paseadores voluntarios de la muerte, de la misma muerte a la que cantan los ministros del PP.

La semilla fascista aún germina con frutos de odio irracional, el fascismo español todavía goza vejando y agrediendo hacernos con total impunidad. Los herederos del franquismo viven en una venganza permanente de los vencedores sobre los vencidos con la voluntad de humillar al perdedor que nunca más levante la cabeza. Pero nuestras razones son tercas y orgullosas y sus insultos y amenazas nos alientan a continuar luchando para poner fin a una transición complaciente con los verdugos y cómplice con sus leyes de punto final, con cientos de muertos silenciadas y desarrollada bajo el signo de la guerra sucia, las cloacas del estado y las condecoraciones a los represores del franquismo y la transición. Censura y represión inasumible bajo el paraguas de la monarquía constitucional, que debemos combatir.

Ya es hora de que todas las defensoras de la digna memoria de todas las víctimas que quedaron indecentemente enterradas y olvidadas bajo el peso de la historia oficial, incluyamos la república como víctima principal a reparar, porque es la madre fértil de nuestros sueños de justicia . No sólo para poder escribir la verdad secuestrada de su pasado robado sin miedo y sin obstáculos, sino para construir un futuro transparente donde enterrar definitivamente el franquismo, sus corruptelas y su clientelismo, bien hondo, para no tener que inhalar nunca más su hedor a violaciones de derechos humanos.

Las republicanas y los republicanos no tienen rey, no quieren rey, no necesitan rey, ni toda su corte, ni su constitución monárquica como norma interpretada por los que para proteger unidades de patrias unas, grandes, que deberían estar superadas, utilizan retorcidamente su contenido para aprisionar, censurar y multar la libertad de expresión, de pensamiento e ideológica. Las defensoras de la república hoy, aquellas que tomaron el testigo de las personas valientes que plantaron cara a los golpistas para proteger su legalidad, todas, desde su pluralidad de ideas hermanadas bajo la bandera contra el fascismo, tenemos la obligación de romper con la transición y sus vicios franquistas, de hacer limpieza de los tres poderes para que su polvo petrificada desde la dictadura ha hecho un bloque indisoluble que está aplastando la democracia, de alzar nuestra voz por encima de los altavoces de la oficialidad que contaminan y tergiversan protegiendo la impunidad de la dictadura. Debemos denunciar que tenemos una monarquía que paga el pueblo y que censura al pueblo, que no es transparente, que no rinde cuentas, que no ha sido elegida democráticamente, que no nos representa, que tiene sus raíces en un régimen asesino, con un rey irresponsable y una familia privilegiada que aún no ha pagado por ninguno de sus delitos, rey emérito incluido.

Tenemos por delante un duro camino por la verdad, la justicia y la reparación que debemos hacer firme y seguro. Es un trabajo compartido de denuncia y compromiso que debemos abonar tejiendo una red de libertad, fraternidad e igualdad, para disfrutar de una florida y amarilla primavera republicana que invada todos los palacios de invierno desde todos los rincones del estado español. Porque república somos todas, porque república eres tú.

¡Basta de criminalización! ¡Libertad! ¡Defendemos la república!

Barcelona. Primavera Republicana, 28 d’abril, Plaça de la República (Sant Jaume) 12:00 hores

* Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes
Las personas y asociaciones que forman parte de Mesa de Catalunya d’Entidats Memorialistes se manifiestan cada mes desde hace más de cinco años. Lo hacen para pedir Verdad, Justicia y Reparación para las víctimas del franquismo así como la anulación de los juicios ilegales de la dictadura franquista. También piden estas justas reivindicaciones para los centenares de víctimas de la transición. Puedes unirte el último sábado final de mes en la Plaça de Sant Jaume de Barcelona

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Nos obligan a molestarte con las "galletitas informáticas". Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar