Periodisme no és terrorisme
Por La Directa*
‘La Directa’ considera que la imputació del seu periodista és un atac al dret a la informació i posa en risc l’exercici de la professió per a tots els Mitjans
Comunicat:
El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Manuel García Castellón ha inclòs el periodista Jesús Rodríguez en la causa del Tsunami Democràtic. El jutge instructor qualifica de terrorisme les mobilitzacions socials promogudes per Tsunami Democràtic i considera que les dotze persones investigades formarien part de la coordinació política de l’organització.
Jesús Rodríguez no ha participat en cap fet delictiu, només ha exercit drets fonamentals. Sempre s’ha limitat a dur a terme la seva tasca professional en l’exercici de la llibertat d’informació, dret fonamental que s’està vulnerant amb la imputació.
Aquesta acusació és un atac a la llibertat de premsa i al nostre mitjà. Es tracta d’una decisió judicial que no podem deslligar de la feina en defensa dels drets fonamentals que Jesús Rodríguez ha fet en aquesta publicació durant divuit anys.
Des de la Directa sempre ens hem implicat en la cobertura de les lluites socials, la fiscalització de les males praxis dels poders i les investigacions per destapar abusos policials. Rodríguez ha escrit centenars d’articles que posen el focus en les vulneracions de drets i la persecució de la dissidència. Entenem aquesta ofensiva repressiva judicial com un intent d’impedir el desenvolupament de la seva tasca informativa.
Lamentablement, no és el primer cop que pateix la repressió a conseqüència de la seva tasca periodística: l’any 2016, mentre cobria una manifestació, va ser agredit per un agent antiavalots. L’atac policial va suposar-li una lesió a la cama i la fractura d’un dit de la mà —que li va provocar la pèrdua del 50 % de mobilitat—, així com un procés judicial de més de cinc anys, que va acabar amb la condemna de l’agent l’abril de 2021. Arran d’aquest fet, amb un altre fotoperiodista agredit i en el marc de la campanya #ProuMentidesPolicials —impulsada per Irídia, el Grup Barnils i Mèdia.cat, amb el suport europeu de Free Press Unlimited—, s’han querellat per fals testimoni contra un sergent i un agent dels Mossos d’Esquadra.
La decisió de l’Audiència Nacional espanyola ataca el dret a la informació i posa en risc l’exercici de la professió. Per això, des de la Directa, com a companyes de Jesús Rodríguez, però també com a defensores d’un periodisme honest, crític i transformador, us animem a adherir-vos a aquest comunicat.
A l’Estat espanyol, els atacs i la persecució de periodistes no són fets aïllats. Entre les actuacions judicials, és impossible oblidar el tancament dels mitjans de comunicació Egin, Ardi Beltza i Euskaldunon Egunkaria, així com l’exili i l’empresonament de Xavier Vinader. Però també hi ha casos més recents, com els dels fotoperiodistes Isidre García Puntí i Carles Palacio o el de la col·laboradora d’El Salto Joanna Giménez. Alhora, les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio estan immerses en un procés judicial per haver posat publicitat del referèndum i s’han arribat a obrir causes penals contra professionals de la ràdio pública i humoristes de la televisió catalana. Més enllà del vessant judicial, les dades del Mapa de la Censura de Mèdia.cat als Països Catalans reporten que el 30,5 % dels incidents contra periodistes són causats per la policia, la majoria en context de mobilització al carrer.
És gràcies al suport de les subscriptores, a la feina de col·laboradores i treballadores, i a totes les sòcies de la cooperativa, que podem fer la nostra tasca amb rigor i amb independència. Aquest greu atac al dret a la informació no impedirà que continuem fent periodisme en defensa de drets i llibertats, sempre amb tot el vostre suport.
Mitjans de comunicació i organitzacions pel dret a la informació ja s’han adherit al comunicat. Consulta qui ho ha fet en aquesta entrada i adhereix-t’hi tu també.
.-.-.-.-.
Castellà
Periodismo no es terrorismo
‘La Directa’ considera que la imputación de su periodista es un ataque al derecho a la información y pone en riesgo el ejercicio de la profesión para todos los Medios
Comunicado:
El juez de la Audiencia Nacional española Manuel García Castellón ha incluido al periodista Jesús Rodríguez en la causa del Tsunami Democrático. El juez instructor califica de terrorismo las movilizaciones sociales promovidas por Tsunami Democrático y considera que las doce personas investigadas formarían parte de la coordinación política de la organización.
Jesús Rodríguez no ha participado en ningún hecho delictivo, sólo ha ejercido derechos fundamentales. Siempre se ha limitado a realizar su labor profesional en el ejercicio de la libertad de información, derecho fundamental que se está vulnerando con la imputación.
Esta acusación es un ataque a la libertad de prensa y a nuestro medio. Se trata de una decisión judicial que no podemos desligar del trabajo en defensa de los derechos fundamentales que Jesús Rodríguez ha realizado en esta publicación durante dieciocho años.
Desde la Directa siempre nos hemos implicado en la cobertura de las luchas sociales, la fiscalización de las malas praxis de los poderes y las investigaciones por destapar abusos policiales. Rodríguez ha escrito cientos de artículos que ponen el foco en las vulneraciones de derechos y la persecución de la disidencia. Entendemos esta ofensiva represiva judicial como un intento de impedir el desarrollo de su labor informativa.
Lamentablemente, no es la primera vez que sufre la represión a consecuencia de su labor periodística: en el 2016, mientras cubría una manifestación, fue agredido por un agente antidisturbios. El ataque policial le supuso una lesión en la pierna y la fractura de un dedo de la mano -que le provocó la pérdida del 50% de movilidad-, así como un proceso judicial de más de cinco años, que va acabar con la condena del agente en abril de 2021. A raíz de este hecho, con otro fotoperiodista agredido y en el marco de la campaña #ProuMentidesPolicials —impulsada por Irídia, el Grupo Barnils y Mèdia.cat, con el apoyo europeo de Free Press Unlimited—, se han querellado por falso testigo contra un sargento y un agente de los Mossos d’Esquadra.
La decisión de la Audiencia Nacional española ataca el derecho a la información y pone en riesgo el ejercicio de la profesión. Por eso, desde la Directa, como compañeras de Jesús Rodríguez, pero también como defensoras de un periodismo honesto, crítico y transformador, os animamos a adherirse a este comunicado.
En el estado español, los ataques y la persecución de periodistas no son hechos aislados. Entre las actuaciones judiciales, es imposible olvidar el cierre de los medios de comunicación Egin, Ardi Beltza y Euskaldunon Egunkaria, así como el exilio y el encarcelamiento de Xavier Vinader. Pero también hay casos más recientes, como los de los fotoperiodistas Isidre García Puntí y Carlos Palacio o el de la colaboradora de El Salto Joanna Giménez. Asimismo, las direcciones de TV3 y Catalunya Ràdio están inmersas en un proceso judicial por haber puesto publicidad del referéndum y se han llegado a abrir causas penales contra profesionales de la radio pública y humoristas de la televisión catalana. Más allá de la vertiente judicial, los datos del Mapa de la Censura de Mèdia.cat en los Països Catalans reportan que el 30,5% de los incidentes contra periodistas son causados por la policía, la mayoría en contexto de movilización en la calle.
Es gracias al apoyo de las suscriptoras, al trabajo de colaboradoras y trabajadoras, y a todas las socias de la cooperativa, que podemos realizar nuestra labor con rigor y con independencia. Este grave ataque al derecho a la información no impedirá que sigamos haciendo periodismo en defensa de derechos y libertades, siempre con todo vuestro apoyo.
Medios de comunicación y organizaciones por el derecho a la información ya se han adherido al comunicado. Consulta quién lo ha hecho en esta entrada y adhiérete tú también.
Primeres adhesions
Organitzacions periodístiques:
Grup de Periodistes Ramon Barnils
Sindicat de la Imatge UPIFC
Sindicat de Periodistes de Catalunya – Sindicat de Professionals de la Comunicació
Unió de Periodistes Valencians
PEN català
Comissió de periodistes per la Pau
Associació Col·lectiu de Periodistes Contrast
Mitjans de comunicació:
El Salto
La Marea
Pikara Magazine
Crític
Setembre
Infograma
Districte 7
La Rella
Diari La Veu
Radio Klara
Ràdio Arrels
AraInfo | Diario Libre d’Aragón
Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas
Argia
Ahotsa
Noubarris.info
Poder Popular
Canal OCTUVRE
AIP-R3D Agència
Catalunya Metropolitana
LoQueSomos
Altres organitzacions o col·lectius:
La Ciutat Invisible, SCCL
La Comunal SCCL
Radical Books Coop
Ociak
Anticapitalistes
PAICAM MARES MARESME
Verso
Manifest Llibres
Lucha Indígena
L’Enxarxada – Comunicació ètica
Col·lectiu Maloka
Endavant OSAN
OBSERVA. Associació pel monitoratge del sistema penal
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona
Solidaritat Obrera
Sindicat d’Habitatge de Gràcia
Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Ateneu Popular 9 Barris
Associació Cultural el Raval
Centre Social de Sants
El Pa Sencer SCCL
Valldigna som i serem
Associació espai comunitari i veïnal autogestionat de Can Batlló
Plataforma Infantil i Juvenil de les Corts
Associació Entrepobles
Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes
Resistim al Gòtic
Llibreria La Repartidora / Caliu Espai Editorial
Casal Independentista de Sants Jaume Compte
Ateneu La Feixa de Navàs
CUP Sants-Montjuïc
Grup antirepressió Esquerra de l’Eixample
Individuals:
Anna Celma Melero, periodista
Jordi Graell Calull, periodista
Elena Raya Crespi
Oscar Blanco Acuña, periodista
Tere Albero, professora
Hernan Córdoba Mendiola, administratiu
Aleix López Simón, operador de càmera
Elia Martínez-Cava Carrasco
Oriol Sorolla Segura
Jordi Méndez Cordobés
Eulàlia Reguant i Cura
Sergi Picazo Guillamot, periodista
Carles Soler Novàs
Olmo González
Iolanda Parra
Jaume Ferrando Berenguer
Yolanda Chm
Simón Vázquez
Sònia Calvó Carrió, periodista
Noa Tendero Jovaní, periodista
Clara Camps Calvet
Anaïs Franquesa Griso, advocada
Marc Font, periodista
Dani Gómez-Olivé i Casas
Aitor Blanc Aranjuelo. Soci treballador de CervesaCapfoguer SCCL i redactor d’Infograma
Arnau Urgell i Vidal, periodista
Meritxell Verdaguer, periodista
Montserrat Reyes Diaz
Berta, dissenyadora
Cèlia Carbonell
Jordi Camprubí
Xavier Giró Martí
Quique Badia Masoni, periodista
Albert Caramés Boada, director de FundiPau
Unai Gorrotxategi
Fernando Díaz Alpuente, politòleg
Jordi Miró, arquitecte
Joan Canela, periodista
M. Gabriela Serra Frediani
Andreu Merino, periodista
Elisenda Rovira, periodista
Juan José Ramón
Marc Almodóvar, documentalista/periodista
Xavi Elson
Pepe Mejia. Corresponsal de Lucha Indígena en Europa.
Imma Massana, professora EPSEVG (UPC)
Clara Asín Ferrer, professora i periodista
M. Gabriela Serra Frediani, activista social
Maria Jose Ivorra Sais, advocada
Mercè Pérez, editora
Roger Sànchez Esteban. Tècnic de Normalització Lingüística
Marta Sales Romero
Barbara Biglia. Docent (URV)
Rosa Roura Palay, educadora Social
Antoni Soy Casals, economista
Marcel Martínez
Pepa, comunicadora
Sònia, periodista
Ada García
Arnau López i Andreu, orientador secundària
Emma Granyer
Carme Giménez Capdevila, correctora
Ortrud
David Fernàndez, periodista
Sònia Herrera, Comunicació Editorial
Mireia advocada
Maricel Forn Codina, periodista
Isidre Garcia Fotògraf
Maria Lopez Ruiz, productora i investigadora
Maria Conil, dissenyadora gràfica
Roger Jiménez, periodista
Joan Manel Aguado Querol
Borja Lo, dissenyador gràfic
Mirtia Idearte
Josep Manel Ametllé Planas
Jordi Borràs. Fotoperiodista
África Ortiz López, advocada
Celia Murias, investigadora
Mary Milena Villena, tècnica de comunicació en gènere i incidència política
Vidal Aragonés. Advocat laboralista
Josep Comajoan Colomé, periodista de Setembre
Montse Manén Arcalà, periodista
Carles Masià Serra, periodista
Araceli Caballero García, periodista
Mariana Cantero Rodríguez, periodista
Albano Dante Fachín
Irene Jaume, llibretera
Adriana Sabaté Muriel, educadora social
Joan Ferran Sala, tècnic de comunicació
Joan Cantarero, periodista
Albert Salamé, fotògraf
João França, periodista
Sarai Rua, fotògrafa i realitzadora
Andreu Paneque, professor de la universitar i cap d’estudis de l’Escola de Formació Guillem Agulló
Àlex Guillamón Lloret, copresident de Lafede.cat
Joan Todó, escriptor
Francisco Garrobo Raya
Muntsa Vicente
Neus Ràfols, periodista
Marc0s
Jorge Mancebo
Núria Pàmies Martorell
Lucas Guerra Solera
Isabel Pérez, doctora en Información y Comunicación y periodista
Patricia Dopazo
Aida Navales
Vicent Company i Sancho
Esteve Clavell
Gil Hortal Janer
Miquel Andreu, periodista
David Pedrós
Daniel Morell. Càmera i editor de vídeo
Feliu Roca. Estudiant de Tècnic de llums
Pablo Híjar. Redacción de AraInfo
Carles Valls Bauçà
Dani Diaz de Quijano i Barbero, ecòleg
Gemma Garcia Fàbrega. Periodista
Maria Canut Guillen
Rosa Subirats Naval
Mia Caritg, jubilada
Lluís Pascual. Comunicador Científic
Natàlia Sànchez Dipp
Mercè Vallès Clotet
Gabriela Parada Martínez
Albert Mercadé, periodista
Laia Otero Serrado, comunicadora
Dani Duarte
Iker González, periodista
Fonda La Primitiva
Rosa Seguí Palou. Bibliotecària i professora jubilada
Pau de Vilchez Moragues
Anna Iñigo
Rosa Serra, jubilada
Glòria Degà Amenós, gestió d’activitats
Daniel Ripa, ex diputado Podemos en Asturies (2015-2023)
Teresa Capella
Pere Perelló i Nomdedéu, comunicador social
Tomàs de los Santos, músic
Rosa Capellas Prat
María José Rengel Mas
Laura Julián, periodista
Teresa, periodista
Lluc Vinyes
Miquel
Miquel, geòleg
Joaquim Delgado Belmonte Jubilat
Mar Català Sanchis, llibretera
Albert Cuesta Zaragosí, periodista
Ignasi Garnica Salvan
Marc Pina Artigas, programador informàtic
Noemí Sánchez Nàcher. Pèrit psicològic/Prof. Associada UV
Lluís Nicolau i Coll, professor jubilat
Ander Intxaurrondo
Núria Campabadal Turmo. Muntadora audiovisual
Oriol Frisach. Gestor Cultural
Freddy Davies Urízar, Fotògraf
Meritxell Guàrdia, Periodista
Roque Martínez, producció TVC
Òscar Mendoza Gómez, laboralista
Toni Rubia Ostos, pedagog
Eloi Pareja Seca
Tiphaine Leurent
Mercè Senabre Juncosa
Anna Montull Garcia, comunicació
Antonio Moreno Mejías, Mediador Cultural y Periodista
Maite Cusó. Llibretera
Laura Soler. Productora audiovisual
Núria Carbó Ràfols, periodista
Pilar Clua Nieto
Victor Serri, coordinador de fotografia de la Directa i Fotoperiodista
Roger Palà i Balanyà, periodista i codirector de Crític
Andrés Calzada Ribas
Gemma Balsera, periodista
Berta Quintana, comunicació
Brian Ventura Jiménez, advocat
Roger Costa Puyal, dinamitzador sociocultural
QuimBosch, fotògraf jubilat
Núria Gebellí, periodista
Iñaki Alrui, editor-comunicador
#PeriodismeNoÉsTerrorisme #PeriodismoNoEsTerrorismo #JournalismIsNotACrime!
Libertad de Comunicación – Derecho a la información
Comparte este artículo, tus amig@s lo leerán gratis…
Mastodon: @LQSomos@nobigtech.es Telegram: LoQueSomosWeb
Twitter: @LQSomos Facebook: LoQueSomos Instagram: LoQueSomos